Jag har en utländska kandidatexamen i juridik. Vad behöver jag läsa till för att kunna bli advokat i Sverige?

23 nov 2021
FRÅGA
Hej!
Jag hade klarat med juridik i mitt hemland och har bedömat den i HU som kandidatexamen i juridik.
Min fråga är: jag vill studera vidare till advokat så vilka ämne måste jag läsa att fortsätta vidare till advokat.
Jag behöver att läsa svensak1,2 och 3 svenska som andra språk men vilka ämne plus dem.
Tack så mycket.
Vara snäll och förklara hela vägen till advokat menar jag att läsa sv1,2 och 3 och historia och ... och sedan du måste antagna och studera bla bla bla ...
Det ska vara snällt av dig.
Ha det så bra
Med vänliga hälsningar

Svar:

30 nov 2021

Hej! 

Om du vill arbeta som advokat i Sverige krävs att du har en juristexamen från Juristprogrammet. Är du utbildad advokat ifrån ditt hemland kan du ansöka om att göra en kompletteringsutbildning för att få licens och kunna arbeta som advokat i Sverige med. 

Om du dock inte är utbildad specifik advokat krävs att du söker in till Juristprogrammet. Du kan då ansöka om att få tillgodoräkna vissa delar av utbildningen som motsvarar det du läst sedan tidigare, men detta är upp till högskolan att göra bedömning om du har rätt att tillgodoräkna eller inte. 

För att bli behörig Juristprogrammet krävs Grundläggande behörighet + Samhällskunskap 1b (alt. 1a1+1a2) och Historia 1b (alt. 1a1+1a2).

Om du har gått gymnasiet i ditt hemland är mitt råd att göra en bedömning av dem betygen också, då det är de betygen du söker med till en högskoleutbildning. På så sätt kan du ta reda på vad eller om du behöver läsa till kurser för att få rätt behörighet för Juristprogrammet. Bedömningen gör du på UHR:s hemsida och det är kostnadsfritt.

Alla gymnasiala kurser kan du läsa på Komvux, exempelvis Svenska som andraspråk 1, 2 & 3. Då kontaktar du vuxenutbildningen i kommunen du är folkbokförd i och ansöker genom dem. Det är kommunen som sköter antagningen för Komvux. Du hittar information och kontaktuppgifter på kommunens hemsida om vuxenutbildning.

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin