Jag känner inte att jag passar in på något gymnasium, vad ska jag välja?

22 nov 2021
FRÅGA
Hej, jag känner inte att jag passar in på något gymnasium alls. Jag är lika bra på no och so (har i snitt B-A i alla de ämnena) Jag har heller inte jättestora svårigheter med matematik, däremot vet jag inte riktigt om jag är superintresserad av det. Har kollat på samhällsprogrammet, naturprogrammet och teknikprogrammet. Vet verkligen inte vart jag hör hemma.

Samhällsprogrammet - Känner inte riktigt att någon av inriktningarna passar mig. Dessutom har jag hört att det är mycket muntligt osv vilket inte känns som jag. (Är ganska blyg) Tror ändå att jag hade klarat av det.

Teknikprogrammet - Hittat två inriktningar där som lockar mitt intresse. "design och produktutveckling" och "samhällsbygge och miljö". Skulle beskriva mig som ganska estetiskt laggd så jag gillar verkligen att designa och måla. Med teknik är jag dock orolig över matten och fysiken. Känns som att det kan bli FÖR mycket

Naturprogrammet - Är i sådana fall intresserad av "natur-samhälle" inriktningen. Men är lite osäker. Har dessutom hört att natur är jättesvårt och även här är jag lite rädd för matten och fysiken.

Finns det någon annan inriktning som hade kunnat passa just mig? Jag har bra betyg så tror att jag kan komma in på nästan allt.

Hjälp

Svar:

29 nov 2021

Hej! 

Att välja gymnasium kan absolut kännas överväldigande och det är inte alltid lätt att veta vilket program som är rätt för just dig.

Det finns 18 nationella program, 6 högskoleförberedande program och 12 yrkesprogram. Skillnaden är att ett högskoleförberedande ger dig behörighet för att studera vidare på högskola eller universitet medan ett yrkesprogram förbereder dig för ett yrke och du är behörig att börja jobba direkt efter gymnasiet. 

Om du är intresserad av det estetiska och bild finns även Estetiska programmet inriktning bild och formgivning att välja. Det är ett högskoleförberedande program så du har grundläggande behörighet för högskola och universitet efter gymnasieexamen. 

Utgå ifrån vad du tycker är roligt och vart du tror att du skulle trivas bäst de kommande tre åren. Du kan även göra gymnasietestet och se vad det landar på för att få lite inspiration. Testet hittar du här: https://www.gymnasium.se/gymnasieval 

Du kan ta hjälp av din studie- och yrkesvägledare på skolan och tillsammans kan ni diskutera olika möjligheter och alternativ som kan vara aktuella för dig.

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information