Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Är natur-natur eller sam-beteende bäst för mig?

21 nov 2021
FRÅGA
Hej!
Jag undrar om jag borde välja natur natur eller sambeteende. Jag har delat in mina frågor i stycken.

Jag är intresserad av det mesta i sambeteende, som typ psykologi, filosofi samt pedagogik. Men jag är dock inte intresserad av samhällsvetenskap i större utsträckning, dvs jag vet att jag inte kommer att studera vidare som tex psykolog, sociolog, beteendevetare, etc, efter gymnasiet.
Å andra sidan är jag intresserad av naturämnena och lite matematik, fastän jag har ganska svårt med dessa ämnen och jag vet att naturvetenskapsprogrammet är den mest svåraste teoretiska gymnasielinjen. Jag kommer säkert få sämre betyg i natur natur än i sambeteende.

1. Om jag tar sambeteende och sedan vill exempelvis vill bli forskare (specifikt biolog) måste jag ju plugga upp en massa kurser som inte finns i samhällsvetenskapsprogrammet och gå ett naturvetenskapligt basår, är det värt det?
Borde jag ta natur natur eller sambeteende? Båda är intressanta för mig, men sambeteende är lättare och kanske lite mer roligt.

2. Kan jag ens jobba med något som har med naturkunskap att göra efter sambeteende och ett naturvetenskapligt basår?

3. Hur kan ett naturvetenskapligt basår ens ersätta 3 år av naturprogrammet (med inrikting naturvetenskap)? Kan det ens göra det på bara 1 - 1,5 år?

Jag borde också tillägga att jag inte har en aning om vad jag vill bli i framtiden, men att bli neurobiolog är något jag kanske vill bli, men det är hård konkurrens inom forskning inom biologin.

Förlåt för så många frågor, men jag har ingen aning på svaren.

Vänliga hälsningar
Förvirrad blivande gymnasieelev

Svar:

29 nov 2021

Hej! 

I detta fall är det bara du som kan göra avgöra om vilket program du är mest intresserad av och du tror kommer passa dig bäst. Naturvetenskapsprogrammet är baserat på matematik och NO, medan Samhällsvetenskapsprogrammet är baserat mer på SO.

Som du själv säger kring utbildningarna du funderar på efter gymnasiet krävs det att du har förkunskaper i matematik och NO. För exempelvis Biologiprogrammet krävs grundläggande behörighet + Matematik 3b/c, Biologi 2, Kemi 2 och Fysik 1b (alt. 1a1+1a2). På vissa lärosäten finns undantag med enbart Biologi 1, Kemi 1 och Fysik 1a. 

Dessa kurser ingår i Naturvetenskapsprogrammet inriktning natur, men inte Samhällsvetenskapsprogrammet. Du kan då lägga till några kurser genom din programfördjupning och individuella val på Sam-beteende, men kan behöva läsa till ytterligare på Komvux eller genom ett Naturvetenskapligt basår. Om du väljer att läsa ett Naturvetenskapligt basår får du samma behörighet som från Natur-natur på gymnasiet. Under basåret läser du enbart matematik och NO, vilket gör att det går på bara ett år. 

Beroende på vad du har lättare och svårare för i skolan kan Natur kännas tufft. Du läser mer matte än på Sam, vilket innebär att tempot är högre. Det resulterar i att du är klar för högskolestudier inom naturvetenskap tidigare än om du går sam och vill gå ett basår eller Komvux. Å andra sidan kanske det resulterar i att programmet känns för tufft och du inte lyckas hinna med om du upplever matte och NO som svåra ämnen. 

Det viktigaste när du väljer ditt gymnasieprogram är att du känner att du kommer trivas de kommande tre åren. Det finns alltid möjlighet att läsa till kurser och bredda sin utbildning i efterhand på Komvux. Jag rekommenderar dig att bolla dina tankar och idéer med din studie- och yrkesvägledare på skolan eller någon i familjen eller kompis. Gör en lista och känn efter vilket program du tror kommer vara bäst för dig! 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information