Hur blir jag psykiatriker?

20 nov 2021
FRÅGA
Hej! Jag går just nu i högstadiet och vill bli psykiatrist i framtiden. Men jag undrar hur blir det på gymnasiet om jag pluggar det? Vilket gymnasiet program passar bäst? Efter gymnasiet vilket annan skola ska jag gå i? Jag vet att man måste bli utbildad läkare först eftersom psykiatri är ett medicinskt område, betyder det att jag ska behöva kunna lika mycket om medicin som andra läkare. Om jag vill göra någon sorts forskning under mitt karriär behöver jag plugga något till?

Svar:

28 nov 2021

Hej! 

Det stämmer att du behöver utbilda dig till läkare först och sedan specialisera dig inom psykiatrin för att bli psykiatriker. Behörighetskraven för Läkarprogrammet är Grundläggande behörighet + Matematik 4, Fysik 2, Kemi 2 samt Biologi 2. För att bli direkt behörig till Läkarprogrammet efter gymnasiet är det bra att gå Naturvetenskapsprogrammet inriktning naturvetenskap på gymnasiet. Programmet innehåller alla kurser som krävs för att bli behörig Läkarprogrammet. Det går att välja ett annat program men du behöver då i samtliga fall välja till kurser för att få rätt behörighet vidare. 

Läkarprogrammet finns på Göteborgs universitet, Karolinska institutet, Linköpings universitet, Lunds universitet, Umeå universitet, Uppsala universitet samt Örebro universitet.

Bra att veta är dock att Läkarprogrammet är ett populärt program och antagningspoängen ligger nästan alltid på 22,5, vilket är maxpoäng och full meritpoäng. Detta innebär att du behöver ha A i alla kurser från gymnasiet.

Du har möjlighet att börja forska redan som läkarstudent eller om du först vill avklara dina studier. Här kan du läsa mer om forskning för läkare: https://slf.se/rad-och-stod/forskning-och-innovation/forska-som-lakare/ 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information