Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vad ska jag välja på gymnaiset?!

18 nov 2021
FRÅGA
Hej, jag är en grabb på 15 år, snart 16. Nästa år går jag ut högstadiet och tar nästa steg till gymnasiet, men problemet är att jag inte vet vad jag vill gå för linje. Jag har relativt bra betyg som räcker för att komma in på alla linjer. Det som står ivägen för mig är att jag inte vet vad jag vill bli. Jag ska söka gymnasium nästa månad och jag har fortfarande ingen aning. På fritiden är jag ofta med kompisar och utför någon aktivitet, eller så sitter jag vid datorn och spelar eller redigerar. Jag har gjort tester på internet som visar att jag borde gå ekonomi/teknik/natur baserande på mina intressen. Men jag är fortfarande osäker. Mitt mål i framtiden är iallafall att tjäna bra med pengar, visst, pengar är inte det viktigaste i livet. Men grejen är att jag vill uppnå mina drömmar. Åka runt världen och upptäcka nya saker, kanske tillochmed arbeta runt om i världen. Coolast av allt hade ju vart att vara delägare på ett större företag eller tillochmed skapa ett eget. Grejen är dock att det är svårt att lyckas, jag har tänkt efter, men det känns alldeles för svårt. Men jag har inga planer på någonting. Varje tips uppskattas!

Svar:

26 nov 2021

Hej! 

Vilka härliga drömmar du har! Det är absolut inget fel i att sätta höga mål för sig själv, så länge du är villig att göra jobbet för att ta dig dit. Alla människor som är framgångsrika inom sina fält har arbetat hårt för att nå till toppen, något som inte går att komma ifrån. Att bli entreprenör och starta eget företag kan man absolut göra, men då behöver du ha en idé inom vad du vill arbeta med inom företaget. Eller om du vill bli delägare behöver du komma underfund med vilken bransch du vill arbeta inom. 

Högskoleförberedande program är bra om du är intresserad av att studera vidare efter gymnasiet. Programmen ger dig alltid grundläggande behörighet samt särskild behörighet för vissa utbildningar beroende på vilket program du väljer. Här kan du gå in och se vilka program som ger vilket behörighet: https://utbildningsguiden.skolverket.se/gymnasieskolan/behorighetsvisaren 

Om du istället går ett yrkesförberedande program får du inte grundläggande behörighet direkt, utan behöver lägga till kurser inom svenska och engelska för att nå dit. Du går dock ut med en yrkesexamen och kan då börja arbeta direkt efter gymnasiet. 

Ta en funderare på om du exempelvis är skoltrött eller inte. Vill du gå ett teoretiskt program eller ett program som kombinerar mer studier med praktik? Vilka ämnen gillar du mest? Vilka program innehåller mest av de ämnen du är intresserad av? Boka in ett möte med din studie- och yrkesvägledare på skolan och bolla tankar och idéer. 

Huvudsaken är att du är nöjd med ditt val och att du kommer trivas de närmaste tre åren. Det går alltid att läsa till fler kurser efter gymnasiet om man ändrar sig när man bli äldre, eller direkt efter studenten. Det spelar ingen roll. Välj något som känns roligt att göra nu och som kan ta dig en bit på vägen mot dina drömmar! 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information