Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vilken skola är bäst att välja?

18 nov 2021
FRÅGA
Hej, mitt namn är Ebba. Jag vill gå NA och min merit är ca 300. Är det smartast att jag ska välja ett gymnasium där jag har en stor marginal till förra årets intagningspoäng eller mindre? Alltså är det bra att vara lite överlägsen i en klass eller ligga på samma nivå som de andra? Jag undrar också om det är någon skillnad på utlärningen på skolor där intagningspoängen är höga och på de som är låga?
Tack på förhand!

Svar:

26 nov 2021

Hej! 

Antagningspoängen varierar utifrån hur många sökande det är. Detta innebär att det kan ändras varje år, men det går att utgå ifrån att de med höga poäng är de populära skolorna. Det är svårt att säga vilken nivå och ambition dina blivande klasskamrater kommer ha utifrån antagningsstatistiken. Du kan exempelvis ha höga betyg i just NO-ämnena som är centrala på Naturvetenskapsprogrammet men kanske har längre betyg i andra ämnen som påverkar ditt slutbetyg. Programmet är det samma på samtliga skolor om du inte väljer en inriktning som bara finns specifikt på en skola. Mitt tips är att du väljer skola utifrån vilken som känns bäst för dig. 

Uppfattningen om skolan får du bäst genom att gå på öppet hus. I och med pandemin kan skolorna ha gjort ändringar kring besökare men jag föreslår att du pratar med din studie- och yrkesvägledare vad det finns för möjligheter. Även kolla på skolornas hemsidor om vad de erbjuder. 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information