Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Jag vill jobba med design, vad ska jag plugga?

17 nov 2021
FRÅGA
Hej jag vill jobba med design. Tex designa bilar, kläder eller byggnader. Jag har höga merit och gillar matte, No och syslöjd. Vilken inriktning och gymnasium tror du skulle pass mig?

Svar:

25 nov 2021

Hej! 

Vad spännande med design! Det finns olika typer av program som skulle passa beroende på vad som lockar dig mest. 

Exempelvis innehåller Teknikprogrammet mycket matematik, fysik, kemi och teknik. På programmet väljer du sedan en av de fyra inriktningarna som erbjuds: Design och produktutveckling, Information- och medieteknik, Produktionsteknik, Samhällsbyggande och miljö eller Teknikvetenskap. Teknikprogrammet är ett högskoleförberedandeprogram, vilket innebär att du får grundläggande behörighet till högskole- och universitetsstudier efter din gymnasieexamen. 

Om du är mer intresserad av ett yrkesprogram skulle Hantverksprogrammet kunna vara ett alternativ. Där kan du välja inriktning mellan: Finsnickeri, Florist, Frisör- hår- & makeupstylist, Textil design eller Övriga hantverk. På ett yrkesprogram får du prova på mer och du förbereds för ett yrke. Det innebär att du går ut gymnasiet med en yrkesexamen och kan börja jobba efteråt. Du får dock inte med dig grundläggande behörighet och behöver då lägga till kurser för att kunna läsa vidare på högskola och universitet. Hantverksprogrammet innehåller inte heller lika mycket matematik som Teknikprogrammet eller NO. 

Det finns även design som spetsutbildning på Estetiska programmet, vilket också är ett högskoleförberedande program. 

Jag rekommenderar dig att kolla upp lite olika program och skolor som kan erbjuda dig det du söker. Prata med din studie- och yrkesvägledare på skolan och bolla tankar och idéer. Hen finns där för att hjälpa dig navigera inför gymnasievalet.

Här kan du läsa mer om design på Teknikprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/design-och-produktutveckling 

och Hantverksprogrammet/spetsutbildning på Estetiska: https://www.gymnasium.se/sok/textil-design-och-mode 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information