Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Vilka grundläggande ämnen behöver jag från gymnasiet för att bli mäklare eller mordutredare?

16 nov 2021
FRÅGA
Hejsan. Jag har en fråga om vilka grundläggande behörigheter jag behöver ha för två olika utbildningar efter gymnasiet. Efter gymnasiet vill jag huvudsakligen bli kriminolog, som jag uppfattat att den behörighet jag behöver ha för denna kurs från gymnasiet är matte 1b, matte 2b, och samhällskunskap och historia. Men vilka grundläggande ämnen behöver jag från gymnasiet för att bli mäklare ? Jag har natur två men vill verkligen inte läsa det längre men kan jag inte bli mäklare då?

Och andra frågan är om jag vill bli kriminolog och huvudsakligen brotts och mord utredare, kan jag fortfarande bo i ett annat land och jobba som detta om jag i framtiden inte vill bo i sverige. Eller måste jag lägga till master utbildning också.

Tacksam för alla svar på frågorna :).

Svar:

23 nov 2021

Hej! 

Grundläggande behörighet är minsta kraven för att bli behörig en högskoleutbildning. Sedan tillkommer även särskild behörighet för vissa utbildningar. 

Grundläggande behörighet innebär att du har godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i Svenska 1, 2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 5 & 6 och Matematik 1.

Sedan till den särskilda behörigheten är denna olika för de olika utbildningarna du önskar. För Kriminologiprogrammet krävs Grundläggande behörighet + Matematik 2a, b eller c och Samhällskunskap 1b (eller 1a1+1a2). För Fastighetsmäklare krävs Grundläggande behörighet + Matematik 3b/3c och Samhällskunskap 1b (eller 1a1+1a2). Du behöver alltså inte läsa mer Naturkunskap om du inte vill. 

Beroende på vilket program du läser på gymnasiet kan du bli direkt behörig till dessa utbildningar, exempelvis Teknikprogrammet och Naturvetenskapsprogrammet. Men i vissa fall behöver du lägga till kurser för att bli behörig, om du exempelvis går ett yrkesprogram eller något av de andra högskoleprogrammet och inte läser upp till Matematik 3b/c för Fastighetsmäklare. Du kan då lägga till kurser genom ditt individuella val eller programfördjupning. Prata med din studie- och yrkesvägledare om hur du ska gå tillväga. 

För att kunna arbeta utomlands beror lite på hur regelverken är i det landet du tänker. De kan ha andra krav på utbildning än vad som är i Sverige. Du behöver kolla upp vilka krav som finns i landet du är intresserad av att bo i, vilken utbildning som krävs samt din möjlighet att bo och jobba. Exempelvis skiljer sig arbetstillstånd med länder inom EU och länder utanför. 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information