Kan jag läsa till kurser på Komvux?

12 nov 2021
FRÅGA
Hej!

Jag läser nu sista året av IT proggrammet på gymnasiet men jag är inte intresserad längre att jobba inom IT på framtiden. Jag vill nu följa min barndoms dröm och jobba inom vården, jag vill bli tandläkare men jag vet inte om det går då jag inte haft möjlighet att läsa kemi, biologi fysik alls på gymnasiet. Jag har haft matte 1 men inter mer. Jag valde IT programmet för att min SYV på grundskola tykte att jag kunde inte komma in på naturlinjen och hon lyfte upp IT proggramet som en förslag och jag sökte till det.

Jag undrar nu hur långt tid kommer det ta för mig att plugga på komvux till jag blir behörig till att söka tandläkare proggramet på universite. Jag vet inte ens om det är möjligt för mig att komma in i proggramet då jag har haft dåliga betyg under gymnasiet.

Svar:

20 nov 2021

Hej! 

Vad spännande med tandläkare! Som du säger så krävs ytterligare kurser för att ta sig in på Tandläkarprogrammet. Behörighetskraven är Grundläggande behörighet + Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4.

Du kan absolut läsa till kurser på Komvux efter gymnasiet. Du har även möjlighet att höja dina betyg i avslutade kurser genom prövning om du inte tror att betygen räcker. Här kan du läsa mer om prövning av betyg: https://allastudier.se/tips-o-fakta/hoj-betygen-genom-provning-16814. Hur lång tid det kommer ta är svårt att säga. Detta beror på hur lätt du har för att plugga och i vilket takt du läser dina kurser. Detta kan du prata med studie- och yrkesvägledare om på Komvux när du lägger upp din studieplan. 

Ett annat sätt att öka dina chanser för antagning är att göra högskoleprovet. Det krävs fortfarande att du har godkänt i behörighetskurserna för att kunna bli antagen till programmet men ett bra resultat högskoleprovet sätter dig även i en annan urvalsgrupp. 

Jag rekommenderar dig att kämpa på sista året på IT-programmet och göra ditt bästa för att få så bra betyg som möjligt. Sedan kan du fokusera på att läsa till kurser på Komvux efter examen. Då kontaktar du vuxenutbildningen i kommunen du är folkbokförd i. 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information