Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Kommer jag in direkt på universitetet om jag gått VO?

12 nov 2021
FRÅGA
Hej, tack för hjälpen i förhand :)

jag läser sista året på gymnasiet, vård och omsorg programmet och fyller 19 nästa år. Mina betyg är vid D och E nivå, och vill läsa vidare på universitetet antingen sjuksköterska eller juristprogrammet, jag har engelska 6 och Ma2. Kan jag gå in direkt på högskolan/ universitetet?
Var kan jag läsa historia 2a innan man ska anmäla sig till universitetet?

Kan jag bli antagen med mina låga betyg, för jag har egenskaper och kunskaper men kunde inte hjälpa med att få högre betyg!
Tror du jag kan bli antagen direkt efter gymnasiet på högskolan i någon av dem programmen?

Jag har en fråga till, Vad är skillnaden mellan högskola och universitet?

Svar:

20 nov 2021

Hej! 

Det är olika behörighetskrav till Juristprogrammet och Sjuksköterskeprogrammet. Båda kräver först grundläggande behörighet. Då du går ett yrkesprogram behöver du lägga till kurser i svenska och engelska. Grundläggande behörighet är: 

  • Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng
  • Ett godkänt gymnasiearbete
  • Godkänt i svenska 1,2 och 3/Svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1.

För Juristprogrammet krävs Grundläggande behörighet + Historia 1b / 1a1+1a2 och Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2. Sedan för Sjuksköterskeprogrammet krävs Grundläggande behörighet + Matematik 2a/b/c, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2.

Du kan läsa till kurser för behörighet på Komvux efter gymnasiet. Du går då genom kommunen du är folkbokförd i och anmäler dig till vuxenutbildningen där. 

Har du alla ovanstående kurser är du behörig till programmen. Om inte så måste du läsa till på Komvux om du inte har möjlighet att lägga till under gymnasiet. Antagning kan variera mellan lärosäten men båda programmen har ofta många sökande och desto bättre betyg desto bättre chans har du att bli antagen. Du kan se tidigare års antagningsstatistik på UHR:s hemsida här: https://www.uhr.se/studier-och-antagning/antagningsstatistik/ 

Ett ytterligare sätt för att öka dina chanser att bli antagen är att göra högskoleprovet. Då söker du in med ditt provresultat. Högskoleprovet kan dock inte ersätta din behörighet, utan det krävs fortfarande att du läst kurserna som efterfrågas. Detta kan vara en hjälp på vägen om betygen inte räcker. 

Skillnaden mellan högskola och universitet är att universiteten har en generell rätt att själva definiera och driva sina forskarutbildningar medan högskolorna måste ansöka om examenstillstånd för varje enskild forskarutbildning.

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information