Vilken naturinriktning ska jag välja?

11 nov 2021
FRÅGA
Hej!

Jag går i 9an nu, jag täkter att börja natur-natur och tänker utbilda mig till läkare men jag har läst att man kan också går natur-kriminologi i vissa skolor men i så fall vad pluggar man där, vad kan man bli i framtiden, vilka möjliga jobb finns det för den och kan man ändå bli läkare om man går denna linje?

Svar:

19 nov 2021

Hej! 

Naturprogrammet är ett program som ger dig en bred behörighet till vidarestudier då du läser mycket matematik och NO-ämnen. Genom Natur-natur blir du behörig till de flesta högskoleprogram. Du kan bli läkare, sjuksköterska, ingenjör, lärare osv. Du saknar i princip bara speciell behörighet för utbildningar som kräver Moderna språk. Inriktning kriminologi hör inte till en av de nationella inriktningarna och finns därför inte på alla skolor, utan detta är ett utbud som skolorna själv valt. Du läser matematik, fysik, kemi och biologi men är även inne på psykologi och kriminologi. Kurserna kan variera mellan skolorna så jag rekommenderar dig att kolla upp de skolor som erbjuder inriktningen nära dig och se vad deras kursutbud innehåller. Du kan ta hjälp av studie- och yrkesvägledare på din skola. 

För att bli behörig Läkarprogrammet krävs Grundläggande behörighet + Matematik 4, Fysik 2, Kemi 2 och Biologi 2. Det är även bra att veta att Läkarprogrammet är en populär utbildning och antagningspoängen ligger nästan alltid på 22,5. Vilket är maxpoäng och full merit. 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information