Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vilken utbildning är bäst för mig?

09 nov 2021
FRÅGA
Hej!
Jag går höstterminen i nian och ska välja gymnasie efter jul, så jag har några frågor. Just nu är mitt mål att kunna bli mäklare utomlands eller alternativt åklagare/arbeta kring brott och kriminellt, typ polis etc. Jag skulle vilja gå ekonomi eller naturvetenskap. Jag tror att jag skulle intressera mig mer för ekonomi och de ämnena, men jag vill ha matten som krävs för att gå mäklarutbildningen/åklagarutbildningen/polisutbildningen. Därför undrar jag om det är tillräckligt med matte där. Jag skulle ju också vilja läsa språk steg 4 och 5. Men problemet är att jag väldigt väldigt gärna vill gå lokal idrottsutbildning med fotboll. Vilket gör att jag inte kan göra allt jag vill. Jag vet att det kanske inte är helt nödvändigt att göra men jag vill för att kunna bryta av lite med skolan och kunna tänka på annat. Så jag undrar om ni har något tips angående vilken linje som hade passat bäst för det jag vill i framtiden? Samt hur bred ekonomi är? Är den tillräckligt bred för det mesta förutom om jag skulle vilja bli läkare/ingenjör/arbeta i lab? Kan man läsa språkkurser steg 4 och 5 samt fler mattekurser efter studenten om det skulle behövas?

Svar:

17 nov 2021

Hej! 

Som du säger så försvinner ditt individuella val till idrotten om du väljer att gå LIU, vilket innebär att du inte kan välja kurser på samma sätt som de som inte har LIU. 

Genom Naturvetenskapsprogrammet inriktning Natur så blir du behörig till de flesta högskoleutbildningarna och du blir direkt behörig till de utbildningar du nämner. Om du hellre vill gå Ekonomiprogrammet så beror det lite på vilken inriktning du väljer. Om du går Ekonomi - Ekonomi så blir du behörig till samtliga utbildningar du nämner, men om du väljer Ekonomi - Juridik så blir du behörig till Polisutbildningen och Juristprogrammet, men inte till Mäklarutbildningar. Då krävs även Matematik 3b/3c utöver de kurser du får med dig. 

Du kan alltid lägga till kurser för behörighet på Komvux efter gymnasiet om du skulle vilja det.

Jag rekommenderar dig att prata med din studie- och yrkesvägledare på skolan för att bolla de tankar och idéer du har. Hen kan hjälpa dig att se över potentiella studieplaner och vilket alternativ som skulle vara det bästa för dig. 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information