Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vad ska jag välja på gymnaiset?

09 nov 2021
FRÅGA
Hej! Jag går i nian och funderar på att bli sjukgymnast/ortoped. Just nu har jag mellan a och c i alla ämnen och jag undrar hur bra betyg och hur bra merit man behöver för att kunna bli det. Vilken linje på gymnasiet som är bäst att gå och vilken utbildning man kan göra efter gymnasiet och isåfall hur lång den utbildningen är. Men också så undrar jag om det också svårt att bli sjukgymnast/ortoped, om det behövs mycket plugg och hur mycket som krävs av mig?

Svar:

15 nov 2021

Hej! 

Det är olika utbildningar till Fysioterapeutprogrammet/sjukgymnast och Ortoped. 

För Fysioterapeutprogrammet som är ett treårigt program, krävs Grundläggande behörighet + Idrott och hälsa 1, Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2. Här kan du hitta tidigare terminers antagningsstatistik: https://www.uhr.se/studier-och-antagning/antagningsstatistik/resultatsida/?astasearchfor=Fysioterapeutprogrammet&astasearchperiod=HT21&astasearchcategory=Utbildning 

För att utbilda sig till Ortoped finns även där olika former. Det beror på om du vill bli ortopedläkare, ortopedingenjör eller ortopedtekniker. För att bli läkare krävs Läkarprogrammet och att sedan specialisera sig inom ortopedkirurgi. Läkarprogrammet tar fem år och sedan ytterligare år för AT-tjänst och specialisering. Ortopedingengör är även det en treårig högskoleutbildning. Detta läser du via Hälsohögskolan i Jönköping. Ortopedtekniker blir du genom att läsa en tvåårig YH-utbildning, som också finns på Hälsohögskolan i Jönköping. Du kan läsa om utbildningarna på deras hemsida: https://ju.se/studera/valj-utbildning/yh-utbildning/yh-program/ortopedtekniker-yh-utbildning.html?options=on&options=on&options=on&options=on#showmore-Fakta 

Om du vill läsa vidare på högskola eller universitet är det bra att gå ett högskoleförberedande program. Då har du grundläggande behörighet och även viss särskild behörighet beroende på vilket program du väljer att läsa. Naturvetenskapsprogrammet ger behörighet till vidareutbildning för NO-ämnen som är relevanta för utbildningar du är intresserad utav. 

Om du läser en utbildning på 100% ska detta ses som en heltidssysselsättning. Det förväntas att du lägger ner tid och energi på dina studier som att det vore ett heltidsarbete. Huruvida lätt eller svår en utbildning är beror helt på vad du själv har lättare och svårare för. Ta hjälp av din studie- och yrkesvägledare på skolan och diskutera vad du känner skulle vara ett bra val för dig. Hen kan ha olika tips och tankar som kan hjälpa dig i ditt gymnasieval.

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information