Kan jag läsa upp betyg till Psykologprogrammet?

09 nov 2021
FRÅGA
Hej!
Jag går just nu i åk3 i gymnasiet, yrkesgymnasium. Jag studerar fordon, men jag vill studera tlll något annat.

Jag valde fordon i åk 9 för jag var väldigt skoltrött. Och nu vill jag byta väg men det är för sent för mig att gå om gymnasiet då det nästan gått tre år redan. Jag skriver nämligen för jag vill veta om jag kan studera till psykolog. Det är någonting jag idag verkligen strävar efter och just nu med ämnena som finns i skolan så är jag inte behörig att söka in. Jag tror att jag kommer ta examen när jag tar studenten nu i fordon men vi säger att jag skulle bli underkänd och inte få en examen. Oavsett så vill jag veta ifall jag kan studera upp betygen som behövs för att vara behörig och sedan söka till en högskola som erbjuder utbildning för psykologi.

Svar:

15 nov 2021

Hej! 

Vad spännande med psykolog! Om du inte klarar gymnasiet kan du absolut välja att läsa upp dina ämnen efter gymnasiet. Detta gör du via Komvux och vuxenutbildningen i din hemkommun. På Komvux kan du läsa upp kurser du inte blivit godkänd i samt läsa till kurser du behöver för att bli behörig den utbildning du önskar söka till. 

För Psykologprogrammet krävs Grundläggande behörighet + Matematik 2a, b eller c och Samhällskunskap 1b (alternativt 1a1+1a2). Utbildningen är en populär utbildning så det krävs att du har bra betyg för att konkurrera om platserna. Du hittar tidigare års antagningsstatistik här: https://www.uhr.se/studier-och-antagning/antagningsstatistik/resultatsida/?astasearchperiod=HT21&astasearchfor=psykologprogrammet&astasearchcategory= 

Det finns tillgängliga studie- och yrkesvägledare på Komvux som kan hjälpa dig med din studieplan för att bli behörig Psykologprogrammet. Kontakta dem om du behöver hjälp! 

Mitt råd är också att göra ditt bästa sista året på gymnasiet och prata med lärare i kurser du är osäker på om du kommer klara. Se om det finns något du kan göra för att få E eller mer!

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information