Vill bli mordutredare

08 nov 2021
FRÅGA
Hej, jag gick el o energiprogrammet på gymnasiet och efter studenten har jag blivit mer intressad av att bli mordutredare, måste jag läsa upp mina betyg och lägga till lite olika ämnen till det?

Svar:

15 nov 2021

Hej! 

Det finns flera yrkesgrupper som arbetar med grova brottsutredningar så det finns inte bara en väg att gå. En förutsättning för att kunna bli utredare av grova brott är antingen genomgången utbildning på Polishögskolan, eller en akademisk examen och bli civilutredare. Den utbildning som är relevant för anställning som civilutredare är akademisk utbildning inom t.ex juridik, beteendevetenskap, eller en annan akademisk utbildning exempelvis med samhällsvetenskaplig inriktning. Ett exempel är Kriminologprogrammet.

För att studera vidare krävs att du minst har grundläggande behörighet från gymnasiet. Det innebär att du har godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i Svenska 1, 2 och 3/Svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1. Utöver detta kan det tillkomma särskild behörighet, men denna är olika beroende på vilket utbildning du väljer. Jag rekommenderar dig att kolla upp olika alternativ och se vad du tror skulle passa dig bäst.

Här finns liknande fråga besvarad: https://www.gymnasium.se/Sections/faq/FAQQAA.aspx?questionid=22972&subjectid= 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information