Är det smart att göra högskoleprovet?

08 nov 2021
FRÅGA
Hej!
Det är så att jag går natur andra året på gymnasiet med inriktingen NASA, matte 3c och fysik 1 går inte så ba för mig just nu:(, jag har funderat på att göra ett högskoleprov och om det går bra så kommer jag satsa på ett E iallafall så att jag åtminstone får ett godkänt betyg. Är det någon bra idé? En fråga till är: när är nästa högskoleprov och hur gammal måste man vara för att göra ett högskoleprov?

Svar:

15 nov 2021

Hej! 

Vad tråkigt att du känner att det går tungt i skolan! Högskoleprovet kan du göra för att öka dina chanser för antagning till universitet och högskola, men du behöver fortfarande ha rätt behörighet till de utbildningar du ämnar att söka. Alltså ha grundläggande behörighet och godkänt betyg i kurser för särskild behörighet. Högskoleprovet kan inte ersätta om du har F eller saknar betyg i kurser. För att få göra högskoleprovet måste du vara 18 år. Provtillfällen är två gånger om året, en gång på våren och en gång på hösten. Du anmäler dig till provet genom högskoleprovets hemsida. 

Jag rekommenderar dig att lägga främst fokus på dina kurser nu och prata med din lärare för se om det finns något sätt för dig att få stöd för att klara kurserna.

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information