Hur går jag högskolebehörighet efter El- och energiprogrammet?

06 nov 2021
FRÅGA
Hej, jag har en fråga angående el och energiprogrammet.
Om man vill kunna söka till högskola direkt efter sin gymnasietid vilka tillval behöver man göra och hur går man tillväga?

Den utbildningen som i så fall skulle sökas efter gymnasiet har som antagningskrav grundläggande behörighet och särskild behörighet. Jag vet inte vad som menas med detta, eller vilka tillval som i så fall behöver göras eller ens när dessa ska göras.

Fråga 2, om man inte har fått någon kod eller andra uppgifter om hur man går tillväga för att göra ett gymnasieval vart vänder man sig då?

Svar:

14 nov 2021

Hej! 

Om du går El- och energiprogrammet behöver du lägga till kurser för att få högskolebehörighet. Utöver det du läser på programmet behövs Svenska 2 & 3/Svenska som andra språk 2 & 3 och Engelska 6. Gällande den särskilda behörigheten så skiljer sig den mellan olika högskoleutbildningar. Du behöver kolla upp vad just utbildningen du vill söka har för antagningskrav. Du hittar informationen på högskolan eller universitetets hemsida och på Antagning.se. Även kurserna för särskild behörighet behöver du då läsa till för att bli direkt behörig efter gymnasiet. 

Du behöver prata med din studie- och yrkesvägledare gällande gymnasievalet och hur du går tillväga. Din SYV kan även hjälpa dig kolla upp vilka kurser du behöver ytterligare för vidareutbildning så du har med dig det till gymnasiet och kan lägga upp en studieplan tillsammans med studie- och yrkesvägledaren på din gymnasieskola. 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information