Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Jag funderar på att hoppa av gymnasiet

06 nov 2021
FRÅGA
Hej! Jag går just nu andra året inom det humanistiska programmet, inriktning kultur. Jag är enormt skoltrött och känner att det är flera ämnen jag inte kommer få godkänt i oavsett hur mycket jag pluggar. Jag undrar då om jag skulle kunna hoppa av och sedan läsa ihop nån typ av gymnasieexamen fast på komvux? Har jag fortfarande möjligheten till att plugga vidare på t.ex universitet och få bra jobb fast att jag läst gymnasiet på komvux? Är just nu 17 år och har en relativt stor psykisk ohälsa som gör att jag inte har motivationen till att lägga ner tid på skolan men vill gärna veta vilka alternativ jag har gällande skolan

Svar:

14 nov 2021

Hej! 

Vad tråkigt att du känner att du inte orkar med skolan! Det kan vara bra om du pratar med studie- och yrkesvägledaren och kuratorn på skolan för att prata få ventilera och prata om hur du mår. Om det handlar om något specifikt som gör att du inte vill eller orkar plugga längre kan det finnas lösningar som kan underlätta din skolgång och hjälpa dig när det inte känns så bra. Känns det för tufft med takten och att du läser för mycket på en gång kan du prata med din rektor om att läsa ett reducerat program. 

Om du kommer fram till att du verkligen inte klarar av att gå i skolan skolan är det bra att du tänker på det ordentligt innan du fattar ett beslut! Detta måste även ske i samråd med dina vårdnadshavare eftersom du är minderårig. Det är även viktigt att tänka på att det kan bli svårt att få jobb utan gymnasiebehörighet och att du behöver en plan för vad du ska göra om du inte går i gymnasiet. Din studie- och yrkesvägledare och rektor kan hjälpa dig och dina vårdnadshavare att fortsätta framåt, om du inte längre vill gå kvar. Det går att läsa upp betygen senare vid Komvux för att få din gymnasieexamen och högskolebehörighet men det är givetvis annorlunda att läsa på Komvux än att gå klart gymnasiet.

Jag rekommenderar dig verkligen till att prata med kurator, studie- och yrkesvägledare eller någon annan på skolan först för att få bukt med din psykiska ohälsa och ditt välmående! Det kanske finns några alternativ som ni kan komma fram till tillsammans som du tycker passar dig och din situation. 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information