Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vill jobba inom FBI eller CIA

04 nov 2021
FRÅGA
Hej! Jag vill jobba inom FBI eller CIA men då måste man ha en bachelor degre from a U.S.-accredited college or university. och jag fattar inte vad det innebär. Och vilken gymnasielinje jag hör gå för att bli behörigh till FBI eller om man ska studera kriminologi?

Svar:

14 nov 2021

Hej! 

För att kunna arbeta på Federal Bureau of Investigation (FBI) eller Central Intelligence Agency (CIA) krävs det att du är amerikansk medborgare då detta är amerikanska myndigheter. Det innebär att det tyvärr inte finns något svenskt gymnasieprogram eller högskoleprogram som ger dig behörighet att söka till dessa myndigheter. För att få medborgarskap krävs att du får ett green card, vilket är en ganska svår process. Här kan du läsa mer om green card: https://www.resatillusa.se/arbeta-i-usa/#/searchcars

När det gäller liknande FBI och CIA finns i Sverige ingen direkt motsvarighet men liknande skulle kunna vara Säkerhetspolisen (SÄPO). Kanske du också skulle kunna vara intresserad av internationella insatsstyrkan vars huvuduppgift är att bekämpa terrorism. Läs gärna på lite om dessa. Att läsa kriminologi under gymnasiet är en bra start om du vill arbeta med utredningsarbete och brottsbekämpning. 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information