Naturvetenskapligt basår

03 nov 2021
FRÅGA
Hej!

Jag undrar om man får den extra meritpoängen om man gör en prövning i en kurs som man i gymnasiet får extra merit för efter gymnasiet? Jag läste inte språk 4 i gymnasiet men tänkte göra en prövning i det nu om det är så att man får extra meriten. Och räknas betyget man får i den kusen i sånna fall in i snittet?

Sen undrar jag också om det är så att mitt betyg i matematik 3, som jag inte läste i gymnasiet men som jag tänkte göra en prövning i för att få behörighet till ett naturvetenskapligt basår, kommer att räknas in i mitt snitt om jag senare söker till läkarprogrammet? Eller räknas det bara in i snittet när jag söker till basåret?

Tack på förhand!

Svar:

12 nov 2021

Hej! 

Om du inte redan har maximalt med meritpoäng från gymnasiet kan du läsa upp kursen senare på Komvux för att stärka din merit. Har du redan 2,5 i meritpoäng är detta max och om du läser ytterligare kurser som är meritgivande kommer detta inte räknas. 

Läser du upp en kurs eller gör en prövning för behörighetskrav kommer den räknas in i ditt betyg inför din ansökan. Om du sedan går ett Naturvetenskapligt basår så kommer du efter den utbildningen bli behörig för Läkarprogrammet. Här finns liknande fråga besvarad: https://www.gymnasium.se/Sections/faq/FAQQAA.aspx?questionid=19789&subjectid= 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information