Hur blir man advokat eller pilot?

27 okt 2021
FRÅGA
1,om jag vill bli en advokat och vill läsa Samhällsvetenskapsprogrammet vilken inriktning ska jag då välja och vilka ämne ingår i de?
2,Om jag vill bli en pilot vilket Högskoleförberedande program är det bästa och vilken inriktning ska jag då välja och vilka ämne ingår?
3,För att komma in på både av dom vilka byteg ska jag ha?

Svar:

11 nov 2021

Hej! 

Vad spännande med advokat och pilot! För att kunna jobba som advokat behöver du gå Juristprogrammet vid ett universitet eller högskola. Behörighetskraven för Juristprogrammet är Grundläggande behörighet + Historia 1b (alt 1a1+ 1a2) och Samhällskunskap 1b (alt 1a1 + 1a2). Snittbetyget varierar mellan lärosäten, men utbildningen är en populär utbildning och det krävs bra betyg för att konkurrera om platserna. 

Pilotutbildningen kan du läsa antingen på högskola eller privat yrkesutbildning. Det krävs grundläggande behörighet, samt särskild behörighet i Engelska, Matematik och Fysik. För Pilotutbildningen tillkommer även medicinska tester som måste vara godkända. Du kan läsa mer om de olika utbildningarna här: https://www.studentum.se/utbildning/pilotutbildning 

Genom Samhällsvetenskapsprogrammet blir du direkt behörig till Juristprogrammet, men beroende på vilken pilotutbildning du är intresserad av kan det krävas ytterligare kurser. Du får se vilken utbildning du är intresserad av och vilka behörighetskrav som ställs på just den.

Program där du läser mer Matematik, Fysik och Engelska är exempelvis Naturvetenskapsprogrammet och Teknikprogrammet. 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information