Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vill bli läkare

27 okt 2021
FRÅGA
Hej!
Jag vill bli läkare och går natur på gymnasiet. Jag har hört att det är väldigt höga antagningspoäng till läkarprogrammet men hur höga det vet jag inte.
Vad innebär full merit? Jag har valt franska 4, matte 4, engelska 7 och matte 5. Räcker det? Går det att ta bort någon?
Jag undrar också om man måste ha A i dessa kurser för att trygga plats på läkarprogrammet. De räknas ju inte med i jämförelsetalet.
Måste jag t.ex ha A även i franska 4?
Det hjälper mig inte så mycket att bara kolla på antagningsstatistik. Jag förstår inte hur det fungerar så bra än.
Tack på förhand

Svar:

10 nov 2021

Hej! 

Det stämmer att antagningen till Läkarprogrammet är hög. Läkarprogrammet är ett populärt program och antagningspoängen brukar ligga runt 22,5. Detta innebär att du har maximalt meritpoäng 2,5 och A i samtliga ämnen från gymnasiet. 
Full merit innebär att du har maximalt antal meritpoäng, vilket är 2,5 på gymnasiet. Du har sedan A i alla ämnen, vilket ger 20,0 poäng. Räknar du ihop dessa landar du på 22,5. 

Om du inte lyckas få A i alla kurser kan du ansöka om prövning för att höja ditt betyg. Då läser du in kursen på egen hand och tentar av den i form av ett slutprov. Detta kan du göra både på gymnasiet eller senare via Komvux. 

Ett annat sätt att öka dina chanser för Läkarprogrammet är att göra högskoleprovet. 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information