Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Vill inte jobba inom ekonomi-juridik

27 okt 2021
FRÅGA
Hej! Jag går nu i 3an och studerar ekonomi/juridik och tanken slog mig idag att jag verkligen inte är intresserad alls och inte vill jobba med något som rör ämnena i framtiden. Har alltid känt att linjen var rätt opassande för mina framtidsplaner men det är inte förens nu jag insett att jag verkligen inte vill. Jag är mer intresserad av att gå teknik linjen men jag är rädd att jag skulle behöva gå om hela gymnasiet för detta, finns det något sätt att lösa de så man kanske kan hoppa in i 2an eller något? Andra alternativ är också okej

Svar:

10 nov 2021

Hej! 

Vad tråkigt att du känner att programmet inte alls är rätt för dig. Ekonomiprogrammet är ett högskoleförberedande program, vilket innebär att du får grundläggande behörighet samt särskild behörighet till vissa högskoleutbildningar. Detta innebär dock inte att du måste fortsätta i ekonomi-spåret. Du kan välja en helt annan högskoleutbildning eller yrkesutbildning om du önskar det. Grundläggande behörighet gäller för alla utbildningar. Det enda kan vara att du behöver ytterligare kurser för annan särskild behörighet till högskoleutbildningar. 

Möjligheten finns att byta, men detta går bara att genomföra om det nya programmet eller skolan kan erbjuda dig en ledig plats. 

Du kan kontakta studie- och yrkesvägledare på skolan och prata om din situation och vilka möjligheter du har att ändra.

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information