Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Gå IB och bli läkare

24 okt 2021
FRÅGA
Hej SYV!

Jag går första året på IB programmet men planerar ändå att plugga till läkare här i Sverige, och har några funderingar kring det.

Till nästa år tänker jag välja dessa ämnen
High Level: Matte, biologi och kemi
Standard Level: Svenska A, engelska B och fysik

Det är inte garanterat att jag får A på alla dessa ämnen eftersom jag redan nu tycker att det är mycket tufft, men vad kan jag göra åt det?

1. Om jag väljer dessa ämnen, vilka kurser motsvarar de i svenskt system?
2. Dessa kurser ger mig bara 20 poäng och jag behöver 2.5 i merit, hur får jag de?
3. Eftersom jag ändå kommer att plugga i Sverige, skulle du rekommendera att jag byter till naturvetenskapsprogrammet? Då kanske det blir lättare då att få högre betyg och sedan komma vidare på läkarlinjen? Eller vad tycker du?

Vi har ingen IB SYV på vår skola så skulle gärna uppskatta ett svar
Tack på förhand!

Svar:

08 nov 2021

Hej! 

Här kan du se vad IB kurser motsvarar på de nationella programmen: https://www.antagning.se/sv/dina-betyg/international-baccalaureate/ib-examen-2021-och-framat/ 

Maximalt kan du få 2,5 i meritpoäng och totalt betygsnitt på 22,5. Då antar jag att du har möjlighet att läsa fler kurser som ger dig chans att få maxpoäng. 

Har du rätt behörighet och tillräckliga betyg har du möjlighet att söka till Läkarprogrammet. Här finns liknande fråga besvarad: https://www.gymnasium.se/Sections/faq/FAQQAA.aspx?questionid=22179&subjectid= 

Prata med någon på IB-skolan som kan vägleda dig och hjälpa dig lägga upp en studieplan så du får med dig rätt behörighet. Se om SYV:en på skolan kan hjälpa till trots att hen inte är enbart för IB. 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information