Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Komma in på Läkarprogrammet

24 okt 2021
FRÅGA
Hej. Jag har nu gått ut gymnasiet och gick vård och omsorg. Jag behöver nu komplettera engelska 5,6 samt sve3 och matte 2.
Men när jag är klar med dessa vad krävs det för att plugga till sjuksköterska?

Och om jag istället vill plugga till läkare vad krävs det då? Jag har för mig att jag då behöver läsa ett naturbasår på komvux stämmer det? Men hur går man tillväga efter?

Om det är så att man inte har A i alla betyg efter, gör man väl högskoleprov? Finns det några tips till hur man kan plugga till sånna?

Mvh

Svar:

08 nov 2021

Hej!

För att bli behörig till Sjuksköterskeprogrammet krävs Grundläggande behörighet + Matematik 2a/b/c, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1b (eller 1a1+1a2). Har du grundläggande behörighet efter du läst upp nämnda kurser behöver du då även Naturkunskap 2 samt Samhällskunskap 1b, alternativt Samhällskunskap 1a1 + 1a2. Dessa går också att läsa på Komvux. 

Saknar du behörighet till Läkarprogrammet kan ett naturvetenskapligt basår vara ett alternativ. Behörighetskraven för ett naturvetenskapligt basår är Grundläggande behörighet + Matematik 2a/2b/2c. Basåret är på 1 år och man läser biologi 1 och 2, fysik 1 och 2, kemi 1 och 2, matte 3c och till sist matte 4. Det är även dessa kurser som behövs för att bli behörig till läkarutbildningen. Här kan du läsa mer om naturvetenskapligt basår: https://www.antagning.se/se/search?period=HT_2017&freeText=naturvetenskapligt+basår&semesterPart=0 

Då Läkarprogrammet har hård konkurrens så är betygen viktiga. Antagningspoängen för Läkarprogrammet är nästan alltid 22,5 poäng. För att få de poängen behöver man få A i alla ämnen under gymnasiet som ger 20,00 poäng och fulla meritpoäng som är 2,5. Man kan också skriva högskoleprovet och söka med det resultatet istället för gymnasiebetygen. Det finns olika paket du kan köpa och studiestöd för att plugga till högskoleprovet, exempelvis Högskoleprovguiden. 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information