Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vill gå estet men bli psykolog

21 okt 2021
FRÅGA
Hej, jag går i 9:an och vill gärna bli psykolog i framtiden. Jag vet redan att bästa programmet att gå i så fall är samhäll, men jag vill gärna gå estet, musik. Vilka ämnen är då viktigast att lägga till för att få behörighet till att plugga vidare till psykolog? Krävs både psykologi och filosofi eller räcker det med ett av dem? Har räknat med att jag antagligen behöver lägga till matematik 2b.

Svar:

07 nov 2021

Hej! 

Vad spännande att du vill bli psykolog!

Om du vill utbilda dig till psykolog så är som du redan nämnt beteendevetenskap på Samhällsvetenskapsprogrammet en bra start. Men även Naturvetenskapsprogrammet, Teknikprogrammet eller Ekonomiprogrammet. Estetiska programmet är också ett högskoleförberedande program, men du kan behöva se över programstrukturen för att se så du får med alla kurser som krävs. 

Utbildningen som krävs för att studera till psykolog är Grundläggande behörighet + Matematik 2a/2b/2c och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Det är relativt lätt att bli behörig till psykologprogrammet, men det är däremot en stor konkurrens om platserna.

Här kan du läsa mer om att bli psykolog: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/psykolog-11372 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information