Vill bli pilot

07 okt 2021
FRÅGA
Hej,
Jag har en fråga som är att kan jag utbilda mig som en pilot eftersom jag har varit i Sverige ett år. Jag frågade min SYV i skolan om IT och hon sa att :eftersom du har varit här en kort period så det bättre att du tar yrkesförberedande program som är lättare, men jag gillade inte detta förslag och funderade på vad kan jag annars blir och jag vill bli pilot nu. Kan du snälla säga att är det bra att jag tar teknikprogrammet och sedan utbildar mig som en pilot eller jag ska ta någon annan väg? Förlåt om det är för långt men jag behöver din hjälp, snälla svara så fort som möjligt.
Just det jag skulle också fråga att ska man betala för flygutbildningen? om ja då finns det någon gratis väg att blir pilot? jag ber om ursäkt igen om det är för långt, jag hoppas du svarar mig innan VT.

Svar:

27 okt 2021

Hej! 

Val av gymnasieprogram kan vara svårt men min rekommendation är att välja något du är intresserad av. Inget gymnasieprogram är svårare än något annat, utan det som skiljer sig är ämnesområden och handlar mer om vad du har lättare och svårare för.

Teknikprogrammet är för dig som har ett intresse för tekniska processer och vill fördjupa dina kunskaper i Matematik, Kemi, Fysik och Teknik. Det är ett högskoleförberedande program, vilket innebär att du har en bra och grundlig behörighet för vidarestudier på universitet och högskola. Här kan du läsa mer om yrken efter Teknikprogrammet: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/yrken-efter-teknikprogrammet-12347 

Pilotutbildningen finns som YH-utbildning genom OSM Aviation Academy. För utbildningen krävs Grundläggande behörighet + Fysik 1a, Engelska 6 samt Matematik 2b. Du behöver även ha ett godkänt Anpassat Flygpsykologiskt Lämplighetstest. Testet bokar du och betalar för själv. Utbildningen är CSN-berättigad. Här kan du läsa mer om Pilotutbildningen: https://www.studentum.se/skola/osm-aviation-academy/pilotutbildning-integrerad-trafikflygarutbildning-203350 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information