Vill bli barnläkare

04 okt 2021
FRÅGA
Jag går i nian just nu och jag är förvirad. Min första fråga är om man får gå in universitiet om man går i vård och omsorg. Det andra kan man bli barnläkare vid barn och omsorg pogramet. Min tredije fråga är att hur mycket får man pengar varje månad om man vill bli barnläkare och fick student av vård och omsorg pogramet. TACK OM NI SVARAR....

Svar:

25 okt 2021

Hej! 

För att vara behörig Läkarprogrammet krävs Grundläggande behörighet + Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matematik 4.

Vård och omsorgsprogrammet är ett yrkesförberedande program, vilket innebär att det förbereder dig för ett framtida yrke och fortsatta yrkesstudier men du kan också få högskolebehörighet. För att bli behörig Läkarprogrammet krävs då att du väljer till kurser i ditt individuella val och eventuellt även utökade kurser för att bli behörig efter gymnasiet. Du kan även läsa upp kurser efteråt via Komvux. 

Ett annat alternativ är att läsa ett gymnasieprogram som innehåller fler av kurserna som krävs för att studera vidare, exempelvis Naturvetenskapsprogrammet. Prata med din studie- och yrkesvägledare så kan ni tillsammans diskutera vad som skulle passa dig bäst. 

Barnläkare eller pediatriker är en av de möjliga inriktningar för en specialistläkare, vilket innebär att du först utbildar dig till läkare. Genomsnittlig bruttolön för barnläkare är enligt senaste rapporter 77 900 kr. 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information