Högskolebehörighet

03 okt 2021
FRÅGA
När jag gick i bygg och anläggning i gymnasiet så fick jag lågt betyg i de ”yrkesförberedande” ämnena. Alltså till exempel bygg och anläggning 1&2, husbyggnad 1-3 och trä 1-3. Sammanlagt har dessa tillsammans 1400 i gymnasiepoäng och knappt någon av dessa har ett betyg över E. Påverkar inte det här mitt meritvärde för universitetet enormt? Är det ens möjligt att plugga upp ämnena och särskilt när de är praktiska och hyfsat stora? Har väldigt mycket ångest över detta nu när jag vill jobba med något inom vården. Till exempel som Sjuksköterska. Tack på förhand!

Svar:

21 okt 2021

Hej! 

Bygg- och anläggningsprogrammet är ett yrkesförberedande program. Vilket innebär att när du tagit studenten har du en yrkestitel och kan gå direkt ut i arbetslivet. Du från grundläggande behörighet från programmet men i och med att du inte fått godkänt i dina programkurser påverkar det ditt gymnasiebetyg. Du behöver ha godkänt i minst 2250 poäng utav 2500 för en gymnasieexamen. Ett sätt att få behörighet för högskole- och universitetsstudier är att läsa kurser på Komvux. 

Är du intresserad av att studera vidare till sjuksköterska krävs grundläggande behörighet + Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2. 

Kontakta vuxenutbildningen i din kommun och se hur du kan gå tillväga. 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information