Vill bil psykoterapeut

29 sep 2021
FRÅGA
Hej. Jag går i nian just nu. Jag funderar mycket på att bli Psykoterapeut i framtiden. Men det står att i början ska man utbilda sig till psykolog och sedan vidrutbilda sig till Psykoterapeut.
Jag förstår inte alltså, hur många år är psykolog utbildning? Och hur länge är vidarutbildningen till Psykoterapeut?
Jag vill också veta är det värd att bli Psykoterapeut i framtiden?
Kan man öppna eget klinik senare?
Mvh

Svar:

21 okt 2021

Hej! 

Psykologprogrammet är en 5 årig utbildning på 300 högskolepoäng som efter avslutade studier ger dig en Psykologexamen. Psykoterapeutprogrammet är 1,5 år på 90 hp. Psykoterapeututbildningen är en specialiseringsutbildning på avancerad nivå, vilket kräver särskild behörighet och en tidigare examen. 

Här kan du läsa mer om Psykologprogrammet och vad som krävs för att bli antagen: https://www.studentum.se/utbildning/psykologprogrammet och om psykoterapeututbildning: https://www.studentum.se/utbildning/psykoterapeututbildningar 

Psykologer är efterfrågade och du kan arbeta inom flera olika sektorer. Du kan arbeta inom den specialiserade psykiatrin, inom primärvård, i elevhälsan, inom idrottsvärlden, i kriminalvården eller i försvarsmakten med mera. Det är möjligt att öppna en egen praktik, vilket många gör. 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information