Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Estetiska programmet

29 sep 2021
FRÅGA
Hej
Jag undrar hur svårt det ES programmet är och om de gymnasiegemensamma är lättare eller t.ex svårare. Om det är något som är extra svårt i sådana fall vilken/vilka.
Jag vill väldigt gärna gå det estetiska med inriktning på musik. Det är en sak till det där med poäng fattar jag inte riktigt måste man ha särskilda betyg eller liknande.

Jag har satsat på musiken tidigare och det går bra, jag går nämligen på musik profil. Men jag har också ett par musik instrument på fritiden.

Jag har hyfsade betyg på en B,C ungefär och jag går i 8:an har jag chans att komma in? Plus jag tittar på att åka med EF som utbytes elev till USA men det landar ungefär efter ett år i gymnasiet. Det är om man vill ta graduation som jag vill göra. Och kan jag fortsätta där jag pausade inför utbytes året. Jag är bar lite osäker. Men jag vill tacka om det kommer ett svar.

Svar:

21 okt 2021

Hej! 

Gymnasiegemensamma ämnen är samma på alla gymnasieskolor i Sverige och kallades förut för kärnämnen. Dessa förekommer oavsett vilket program du väljer, alltså är svårighetsgraden densamma. Här kan du läsa mer om gymnasiebehörighet: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasiebehorighet-4264 

För just Estetiska programmet krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst nio andra ämnen från grundskolan. Det kan även förekomma färdighetsprov för att bli antagen på programmet. 

Vill du sedan åka på ett utbytesår behöver du kolla upp vad du kan tillgodoräkna från ditt år utomlands. Om det finns möjlighet för dig att gå tillbaka till din klass eller om du behöver gå om året du missade. Det är möjligt att pausa för ett utbyte men beroende på vad du får med dig från skolan utomlands kan det påverka om du får gå tillbaka till klassen eller gå med årskursen under dig. När detta är aktuellt kontaktar du din skola för att lägga upp en plan. 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information