Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur kommer jag in på högskolan?

25 sep 2021
FRÅGA
Hej!
Jag behöver akut hjälp angående studier inför högskolan och universitet. Jag har gått Vård och omsorg linje på gymnasiet, jag ville utbilda mig till sjuksköterska men tyvärr så kom jag inte in på högskola eftersom jag hade lite meritpoäng.
Min fråga är då behöver jag plugga biologi 2, fysik 2, kemi 2 och matematik 3 för att höja mitt meritvärde? Och ifall om de inte hjälper vad behöver jag göra för att höja mitt meritvärde?
Mitt andra val är att plugga till läkare, vad behöver jag göra för att komma in på det programmet?
Jag skulle vara mycket tacksam om ni kunde ge mig detaljerad information om det🙏🏻

Svara vänligen så fort som möjligt!
Tack!

Svar:

27 sep 2021

Hej,

Om du har får låga betyg för att komma in så är högskoleprovet bra att göra. Du kan även skriva prövningar på Komvux för att höja dina betyg i de kurser du vill höja (OBS! inte nya kurser). Prövning på Komvux innebär att man läser in en gymnasiekurs på egen hand och sedan gör en prövning, som ofta är både ett skriftligt och muntligt prov i ämnet. För den som redan har ett godkänt betyg i kursen från gymnasiet är prövning det enda sättet att höja ett betyg. Du kan göra prövning i så många kurser du behöver för att höja dig tillräckligt, det spelar ingen roll vilka. 

För att du ska bli behörig till Läkarprogrammet efter gymnasiet behöver du ha läst vissa kurser. Man behöver Biologi 2, Kemi 2, Fysik 2 och Matte 4. Vill du bli läkare måste du alltså läsa fler kurser på Komvux.

Antagningspoängen för Läkarprogrammet på universitet/högskola är nästan alltid 22,5 poäng. För att få de poängen behöver man få A i alla ämnen under gymnasiet som ger 20,00 poäng och fulla meritpoäng som är 2,5. Man kan också skriva högskoleprovet och söka med det resultatet istället för gymnasiebetygen. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information