Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur blir jag läkare?

19 sep 2021
FRÅGA
Hej jag har valt naturvetenskap men jag gillar inte matte eller fysik especially matte är så svårt for mig kan inte förstå nånting jag är lost om jag ska ge upo och byta jag gillar att Rita men vill bli läkare var skol Syv är inte har kan du hjälpa mig och ge mig råd

Svar:

21 sep 2021

Hej,

För att du ska bli behörig till Läkarprogrammet efter gymnasiet behöver du ha läst vissa kurser. Man behöver Biologi 2, Kemi 2, Fysik 2 och Matte 4. Denna behörighet kan man få direkt från Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap.

Antagningspoängen för Läkarprogrammet på universitet/högskola är nästan alltid 22,5 poäng. För att få de poängen behöver man få A i alla ämnen under gymnasiet som ger 20,00 poäng och fulla meritpoäng som är 2,5. Man kan också skriva högskoleprovet och söka med det resultatet istället för gymnasiebetygen. 

Så tyvärr kommer du inte undan matte eller fysik om du vill bli läkare. Prata gärna med dina lärare om saken och gå till din SYV i skolan och diskutera om du funderar på att byta framtidsplaner och program.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information