Vilka betyg krävs för att bli Läkare?

19 sep 2021
FRÅGA
Hej jag går i 6:an och vill bli läkare när jag blir äldre, jag vill veta om mina betyg i 6:an kommer räknas när jag ska till gymnasium. Och om det gör det, vilka ämne ska jag vara bra på och få bra betyg på? Jag ville också fråga vilka betyg man måste få på vissa ämnen om man vill bli en läkare. Och vad händer om jag inte får bra betyg på gymnasium, kan jag fortfarande studera att bli en läkare i universitetet då?

Svar:

21 sep 2021

Hej, 

Med dina betyg från nian söker du till gymnasiet. Alla skolor har olika antagningsstatistik men du kan kolla vad som gäller för skolan du är intresserad av här https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542.

Efter gymnasiet kan du söka till universitet/högskola med dina slutbetyg från gymnasiet. För att du ska bli behörig till Läkarprogrammet efter gymnasiet behöver du ha läst vissa kurser. Man behöver Biologi 2, Kemi 2, Fysik 2 och Matte 4. Denna behörighet kan man få direkt från Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap. 

Antagningspoängen för Läkarprogrammet på universitet/högskola är nästan alltid 22,5 poäng. För att få de poängen behöver man få A i alla ämnen under gymnasiet som ger 20,00 poäng och fulla meritpoäng som är 2,5. Man kan också skriva högskoleprovet och söka med det resultatet istället för gymnasiebetygen. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information