Hur får jag studentboende på gymnasiet?

15 sep 2021
FRÅGA
Hej,jag undra lite om man ska söka in i ett gymnasie utanför sitt län såsom Göteborg,kan man få CSN om man skaffar en studentlägenhet där då om man bor cirka 2-3 h bort ifrån Göteborg och behöver bo i Göteborg i en studentlägenhet.

Svar:

16 sep 2021

Hej,

Är du under 20 år och studerar på gymnasiet är du berättigad till att få studiehjälp. Studiehjälpen består av tre olika typer av bidrag:

  • Studiebidrag
  • Inackorderingstillägg
  • Extra tillägg

Studiebidraget behöver du inte ansöka om, förutsatt att du ska studera i Sverige. CSN kommer att skicka ett beslut om studiebidrag till dig (om du är myndig) eller dina föräldrar inför varje nytt läsår. Extra tillägg och inackorderingstillägg måste du däremot ansöka om hos CSN eller din kommun.

För att få inackorderingstillägget måste du ha sökt ett gymnasieprogram med en nationell inriktning som inte motsvaras av ett gymnasieprogram i din hemkommun. Du kan också ha sökt ett gymnasieprogram utan nationell inriktning som leder till ett annat yrke än motsvarande program i din hemort och fortfarande få inackorderingstillägg. 

Beloppet du kan få varierar och brukar ligga mellan ca 1 500 kr  och 2300 kr per månad. Kolla med CSN eller din kommun vad du kan få. 

Förutom på internat så kan man inte få studentboende på gymnasiet så boendet måste du dock hitta på egen hand och dina vårdnadshavare måste stå på kontraktet om du är under 18 år. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information