Hur blir jag onkolog?

14 sep 2021
FRÅGA
Hej!
Min största dröm är att antingen bli onkolog, onkologisjuksköterska eller så länge jag bara arbetar med cancersjuka barn som verkligen behöver så mycket stöd och kärlek. Problemet är bara att jag är väldigt dålig på matte och jag klarar verkligen inte av det. Oavsett hur mycket tid jag lägger på matten så fattar jag ändå ingenting och det är bland det svåraste som finns. Det känns som att jag aldrig kommer att lära mig matte och grejen är att jag vill absolut inte gå på naturprogrammet eftersom att man får läsa väldigt mycket matte men tydligen så måste man gå naturprogrammet ifall man vill arbeta med cancersjuka barn (vad jag har hört) jag undrar om man kan gå till exempel ”vård och omsorg” programmet om man vill bli onkolog eller något liknande så länge jag bara arbetar som sagt med cancersjuka barn. Det finns inget annat jobb jag brinner för som detta och dessutom har jag drömt om att bli något liknande i hela mitt liv. Snälla hjälp mig och ge mig jättegärna tips och råd. Förresten går jag i nian.

Tack!!

Svar:

16 sep 2021

Hej,

Vad roligt att du vill bli onkolog! Det är en specialistläkare som är specialiserad på cancersjukdomar så det innebär att du ska gå Läkarprogrammet. Då är det Naturvetenskapsprogrammet med natur inriktning som kan ge dig den behörigheten. 

Sjuksköterska kräver dock mindre matte och då kan det vara möjligt att gå vård och omsorg. För att gå Sjuksköterskeprogrammet krävs: Grundläggande behörighet + Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2 (eller Biologi 1, Kemi 1 och Fysik 1), Samhällskunskap 1b / 1a1 +1a2. Naturkunskap 2 kan dock bytas ut mot andra kurser från Vård-och omsorgsprogrammet när man säker till Sjuksköterskeprogrammet så om du läser dem på din utbildning till undersköterska behöver du inte Naturkunskap 2.

Prata med din SYV i skolan om dina tankar och prata med din mattelärare om dina svårigheter i matte.

Lycka till! /Petra, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information