Vad ska man ha för betyg för Naturvetenskapsprogrammet?

14 sep 2021
FRÅGA
Hej!
Jag går i åttan, och redan nu börjar jag tänka på mitt gymnasie val, mitt betyg ligger mellan C-D-E (från sjuans betyg) nu höjer jag det till A-B-C-D, jag vill jätte gärna bli en läkare i ett universitets sjukhus.. Men jag är lite orolig, att jag inte kan komma in på läkarlinjen...
Så min fråga är, hur många merit ska man ha för att kunna gå på naturvetenskapsprogrammet, och för att gå till högskola/universitet hur många poäng behöver jag för att kunna gå in?
Och vad är det viktigaste ämnerna som jag behöver tänka på nu förrutom biologi?
och vilka kurser bör jag gå?
Jag behöver ett snabbt svar
/Tack, anonym

Svar:

16 sep 2021

Hej,

Antagningspoängen för Naturvetenskapsprogrammet varierar beroende på ort, skola och år.Om du vill se antagningsstatistiken för specifika skolor där du bor så kan du gå in på den här sidan: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542. Där väljer du först ort och sen söker du vidare på skolorna du är intresserad av. 

För att vara behörig till gymnasiet måste du vara godkänd i  svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik. För gymnasiebehörighet till ett högskoleförberedande program krävs dessutom godkända betyg i minst nio ämnen till från grundskolan. För Naturvetenskapsprogrammet ska tre av de ytterligare nio ämnena vara biologi, fysik och kemi. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information