Hur ska jag välja yrke?

14 sep 2021
FRÅGA
Hej! jag har nys börjat i gymnasiet i programmet VO men är inte säker om det är för mig. Jag vet inte vilket yrke jag vill jobba med alls men valde vo för att det ända jag kunde tänka mig kanske bli är läkare men är inte behörig för natur programmet. Jag har autism så finns det någon skans att jag skulle komma in me ett intyg? för jag saknar bara ett ämne. Jag känner mig väldigt vilse och vet inte alls vad som kommer passa för mig, vad kan jag göra för att veta vilket yrke eller program är för mig?

Svar:

15 sep 2021

Hej,

Det kan verkligen vara svårt att välja gymnasieprogram och yrke! Mitt tips är att du börjar med att ta reda på fler yrken och läser på om dem. Ibland känner man inte till så många olika yrken eller så vet man inte riktigt vad dom innebär. Du kan läsa på om olika yrken här https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/ och du kan också göra vårt gymnasietest för att få en idé om vad som kan passa dig här: https://www.gymnasium.se/gymnasieval.

Det är också bra att prata med människor som jobbar med olika saker och fråga dem om deras jobb för att se om något fångar ditt intresse extra mycket. Sedan ska man inte överdriva vikten av att bestämma vad man vill jobba med. För många människor är det så att man har hamnat i ett yrke som man inte alls hade tänkt sig från början men som plötsligt kändes bra.

Man kan alltså planera så mycket man vill, men det kan också vara bra att försöka vara öppen för att man kan finna andra möjligheter och nya vägar som känns mer spännande under tiden man pluggar. Ta ett beslut utifrån vad du känner just nu, och om du ändrar dig på vägen så är det helt naturligt. Ta hjälp av din SYV i skolan för att fundera på om det är något du borde göra just nu när det gäller byte av program.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information