Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Vad ska jag läsa på Komvux?

10 sep 2021
FRÅGA
Hej!
Det var ett tag sedan jag faktiskt pluggade och har inte koll på hur saker och ting fungerar när man söker till högskolan eller universitet. Jag skulle vilja plugga till tandläkare här Sverige eller utomlands men på gymnasiet gick jag inte naturprogrammet och har läst istället el och energiprogrammet. Det var för att jag hade svårt att välja program. Men nu har jag bestämt mig för att plugga tillsammans med min flickvän till tandläkare.
Jag är medveten om att jag är tvången och komplettera några ämne. Men frågan är Vilka ämne är ett måste ?
Jag har läst biologi, kemi och fysik i grundskolan men inte i gymnasiet tyvärr.
Måste jag komplettera biologi 1,2 kemi 1,2 och fysik 1,2 ?
Matematik har jag bara 1a från gymnasiet vilken matematik behöver jag läsa mer ?

Svar:

13 sep 2021

Hej,

Vad roligt att du vill bli tandläkare! För att bli tandläkare så är behörighetskraven på universitet/högskola följande: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4.

Om du har får låga betyg för att komma in så kan du göra högskoleprovet. Du kan även skriva prövningar på Komvux för att höja dina betyg. Prövning på Komvux innebär att man läser in en gymnasiekurs på egen hand och sedan gör en prövning, som ofta är både ett skriftligt och muntligt prov i ämnet. För den som redan har ett godkänt betyg i kursen från gymnasiet är prövning det enda sättet att höja ett betyg. 

Efter ett yrkesförberedande program är det första steget vara att lägga till de kurser som krävs för grundläggande behörighet. Då handlar det oftast om en svenska kurs och en engelska kurs. Sedan behövs det Fysik 1 & 2, Biologi 1 & 2, Kemi 1 & 2, Matte 2, 3 & 4 för den särskilda behörigheten.

Ta kontakt med Komvux för att gör en studieplan.

Lycka till! /Petra, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information