Kan jag byta gymnasieskola?

08 sep 2021
FRÅGA
Hej!
Jag går nu andra året på ekonomi linjen på min gymnasieskola. Jag har märkt från första året att jag inte trivs alls i min klass. Jag gav det en chans genom hela ettan men känner nu att detta kanske kan komma att förändra mina resultat i skolan. Just för att man fokuserar på att man inte känner sig trygg eller trivs i skolan istället för själva skolarbetet. Hur fungerar det med byte av skola nu ungefär 3 veckor in på första terminen i tvåan? Är det möjligt att byta och kommer det gå med tanke på kurserna vi läser om det blir olika från skola till skola osv?

Svar:

09 sep 2021

Hej,

Det finns en chans att byta program utan att behöva gå om. Men om det kommer att gå för dig kan jag inte svara på. Det första du ska göra är att kontakta ansvarig för gymnasieprogrammet du vill byta till och ta reda på om det finns några lediga platser.

Om det finns det så tar du också reda på om det du har läst hittills motsvarar den nya gymnasieutbildningens kurser. Blir de inte tillgodoräknade kan du behöva gå om ett år eller läsa extra kurser vid sidan om. Ta hjälp av din studie- och yrkesvägledare på skolan du går på eller på skolan du vill byta till.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information