Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Klarar jag av Ekonomiprogrammet?

04 sep 2021
FRÅGA
Hej!!
Jag går i årskurs 9 och i januari om 4 månader så väljer vi linje. Jag vill gå ekonomi har godkänt i alla ämnena utaom engelska och historia (vet man måste ha godkänt i dessa två). Min pappa tror inte jag fixar att ha så pass höga betyg. Om jag får godkänt i dessa har jag ändå chans att ta mig in på ekonomilinjen? Då mitt högsta betyg är C i 2 ämnen, annars har jag bara D och E. Vill veta om detta blir för tufft eller om det finns en liten chans då han å alla andra i familjen säger man bör ligga mellan C, B och A... tror du jag skulle klara av detta?!

Svar:

06 sep 2021

Hej,

Vad roligt att du hittat ett program du vill gå! Ofta är det lättare i skolan om man är motiverad att plugga så det är bra att du har ett mål. Ingen kan veta vilket gymnasieprogram man kommer uppleva som svårt eller lätt men du kan titta på de kurser man läser på programmet och fundera på vad du tycker om dessa kurser. Här kan du se kurserna för Ekonomiprogrammet.

När det gäller betyg behöver du uppfylla behörighetskraven för att kunna söka sedan hänger det på skolans antagningspoäng om du kommer in eller inte. Alla skolor har olika antagningsstatistik men du kan kolla vad som gäller för skolan du är intresserad av här https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542.

Dina betyg just nu avgör inte om du kommer att klara Ekonomiprogrammet eller inte. Det beror mer på din förmåga att vara motiverad och plugga hårt för att förbättra dig. Så fundera på vad du kan göra för att nå ditt mål. Prata gärna med lärare i de ämnen du vill höja dig i och be dem om tips på hur du kan förbättra dig. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information