Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur fungerar meritpoäng?

02 sep 2021
FRÅGA
Hej, jag går i ettan på teknikprogrammet och undrar om jag kommer gå miste om poäng då jag inte valde till språk. Jag kommer kunna välja till andra kurser i tvåan och få andra poäng sa min syv till mig. Men förstod inte om de poängen jag går miste om kommer ersättas med samma poäng, mindre poäng eller andra poäng. Finns det en risk att jag inte kommer in på den högskola jag vill komma in på senare för att jag valde bort språk?

Svar:

03 sep 2021

Hej,

Hur mycket meritpoäng du får är olika för olika utbildningar men du kan (oftast) få meritpoäng för vissa kurser i moderna språk, engelska och matematik - oavsett vilken utbildning du söker. I ett språk kan du få 0,5 meritpoäng för steg 3, steg 4 ger ytterligare 0,5 poäng och om steg 3 krävs för behörighet ger steg 4 1,0 meritpoäng. Engelska 7 ger 1,0 meritpoäng. 

Om utbildningen du söker har grundläggande behörighet som krav ger matematik 2, 3 och 4 en halv meritpoäng vardera. 

Om behörighetskravet är matematik 3 så ger matematik 4 en halv meritpoäng och matematik 5 en meritpoäng (totalt 1,5 meritpoäng). Kurser i Matematik specialisering ger 0,5 meritpoäng.

Om behörighetskravet är matematik 4 så ger matematik 5 en meritpoäng och matematik specialisering en halv meritpoäng (totalt 1,5 meritpoäng). Kurser i Matematik specialisering ger 0,5 meritpoäng.

Man kan bara få 2,5 meritpoäng och det spelar ingen roll vilka kurser du får poäng för. Så du kan få full meritpoäng även om du inte läser språk. Din skola kan hjälpa dig att välja de kurser du behöver för full meritpoäng.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information