Hur får man studentlägenhet på gymnasiet?

31 aug 2021
FRÅGA
Hej! Jag och min tjejkompis går andra året på gymnasiet. Vi bor ca en timme med buss från skolan och funderar nu på hur det fungerar med studentlägenhet. Går det att skaffa studentlägenhet vid 17 års ålder till ett rimligt pris i månaden? Vem kontaktar man för att få hjälp? Hade verkligen behövt mer information. Har hört att några andra lyckats med detta.

Svar:

01 sep 2021

Hej,

Om man flyttar för att gå i gymnasiet så får man försöka hitta en lägenhet på egen hand om det inte är så att skolan har internat. För att få studentbostäder krävs att man går en eftergymnasial utbildning. Så det finns tyvärr ingen hjälp att få utan det är upp till dig och din/dina vårdnadshavare att hitta bostad. Du kan alltid fråga skolan och fråga om de kan hjälpa till att hitta bostad eller har andra tips kring det. 

Däremot så finns det vissa bidrag som man kan söka som kan hjälpa till med kostnaderna, t.ex. inackorderingstillägg. Du kan läsa mer om bidraget på CSN:s hemsida här: http://www.csn.se/komv-folkh-gymn/studiehjalp/hur-mycket-kan-du-fa/inackorderingstillagg/1.2847.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information