Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur höjer jag gymnasiebetygen?

24 aug 2021
FRÅGA
Hej,

Jag vill fråga er om en sak som gäller betygen i gymnasiet. Jag som en varje vanlig elev har en dröm som jag vill uppnå, och det är att bli en läkare och komma in på läkarprogrammet. Jag gick första året gymnasiet förberett inför det kommande. När vi slutade första terminen gick det bra för mig, då hade jag precis haft ämnessamtal med mina lärare och fick ta reda på att jag fick A i allt förutom SAM där jag fick C.

Efter vi blev drabbade av Covid-19 och skolor i Sverige bytte till online skola började det gå sämre. Så dåligt att jag slutade året med 2 A, 2 B och 3 C. Pga min kultur så är mina föräldrar inte glada om detta. Jag förstår varför de är besvikna på mig, men jag själv är inte glad om min egen prestation i andra terminen. Nu går jag andra året och vet inte om det är möjligt att komma in eller inte. Jag använde ett app för att räkna min merit om jag får A i allt i år och nästa år, fick fram "21.45".

Jag undrade om jag kan göra Högskoleprovet flera gånger för att träna och till slut få ett hög betyg på det. Jag fick ta reda på att det är bara de som är 19 år eller som fyller 19 i år är, vilket betyder att jag kommer inte få göra det förs jag bli klar med gymnasiet. Jag hört om komvux men vet ej om jag ska ta det eller inte.

Jag förstört mitt eget väg till min framtid.

Är det kört för mig eller är det möjligt att komma in om jag får A i allt i de kommande två åren.

mvh.

Svar:

25 aug 2021

Hej,

Vad tråkigt att det har gått sämre! Det finns dock möjlighet att höja betygen genom både högskoleprov och prövningar. Just nu finns det ingen åldersgräns för att få skriva högskoleprovet men från och med 2022 införs en 18-årsgräns för att få skriva provet. Du kan dock göra provet så många gånger du vill. 

Du kan även prata med din skola om det finns möjlighet att göra prövningar för att höja betygen. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information