Kan jag gå ut gymnasiet med streck i idrott?

23 aug 2021
FRÅGA
Hej! Om man har ett streck i kursen Idrott och Hälsa 1 kan man inte få gymnasieexamen om jag har förstått det rätt
.1- Kan man då få examensbevis via komvux om man har gått natur (NANAT) och har B/A i resterande kurser från gymnasiet (och därmed inte behöver läsa upp några kurser i komvux) eftersom Idrott och Hälsa 1 inte ingår i examensbevis via komvux?
2- Är det möjligt att få examensbevis via komvux direkt efter att ha fått ens betyg från trean så att man hinner söka till högskola/universitet till hösten samma år (jag tänker att man kanske kan söka till högskolan innan sista ansökningsdagen i våren då man fortfarande går i trean, och sen få examensbevis via komvux efter att ha fått sina betyg från trean innan sista kompletteringsdagen i juli)?
3- I såna fall vilken urvalsgrupp kommer jag att hamna i när jag söker till högskolan? och kommer denna urvalsgrupp att påverka min chans att komma in på ett negativt sätt?

Svar:

24 aug 2021

Hej,

Så här skriver Skolverket om det:

Om det inte finns underlag för att bedöma en elevs kunskaper i ett ämne, på grund av att eleven varit frånvarande, sätts inget betyg. Detta markeras med ett streck (–) i betygskatalogen och i betygsdokumenten. Om läraren däremot har underlag för att bedöma elevens kunskaper, men kunskaperna inte räcker för ett godkänt betyg, ska läraren sätta betyget F. Skillnaden mellan streck och F är alltså att streck inte är ett betyg.

Att inte sätta betyg är ett beslut som i vissa fall kan få konsekvenser för eleven, till exempel för möjligheten att uppnå kraven för gymnasieexamen. 

Om du får F i Idrott och hälsa kan du fortfarande uppfylla kraven för gymnasieexamen. Om du inte får något betyg i Idrott, uppfyller du inte kraven för gymnasieexamen och får Studiebevis istället. 

Så prata med din Studie-och yrkesvägledare i din skola så att du förstår vad det kommer innebära för dig och vad du vill göra efter gymnasiet om du får ett streck. Kanske är det bättre att gå kursen och få ett F istället? 

Du kan även ta kontakt med Komvux och höra vad som krävs för att du ska kunna ta din gymnasieexamen där. Det kan jag inte svara på. 

Betygsgruppen delas in i betygsgrupp I (BI), betygsgrupp II (BII) och folkhögskolegruppen (BF). Vilken grupp du hamnar i beror på vilken typ av betygsdokument du har.  Du som är behörig med din gymnasieexamen och kompletterar för att höja ditt meritvärde (utbytes- och/eller meritpoängskomplettering) kommer att konkurrera i båda två urvalsgrupperna, BI och BII. I grupp BI konkurrerar du med ditt ursprungliga meritvärde och i BII med ditt nya, högre meritvärde. Du som kompletterar med kurser för att bli behörig till en eller flera utbildningar, deltar bara i BII. Läs mer om det och hur det påverkar på Antagning.se. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information