Hur blir jag programmerare?

07 jul 2021
FRÅGA
Hej!
Jag går 3e året naturvetenskapsprogrammet med inriktning natur. Det är så att jag vill bli en programmerare i framtiden men eftersom att jag läser natur så vet jag inte riktigt hur jag ska gå till väga efter gymnasiet. Måste jag lägga till några extra kurser på gymnasiet i och med att de flesta som läser programmering efter gymnasiet har gått teknik. Om inte jag kan lägga till några extra kurser, behöver jag att läsa något efter gymnasiet? Vilka universitet ger möjlighet för kandidatexamen inom datakunskap och programmering. För att vara mer specifik så vill jag göra min egen operativ system i framtiden, vilket kräver naturligtvis grundläggande kunskap om datorer och höga programmerings förmågor. Så frågan som jag är ute efter är hur går jag till väga nu om jag vill göra min egen operativ system men går natur.

Svar:

08 jul 2021

Hej,

Vad roligt att du vill bli programmerare! Du kan gå vilken gymnasieutbildning du vill och sedan bli programmerare. Du måste kanske läsa något på Komvux efter gymnasiet efter vissa program. Om du vill bli programmerare/systemutvecklare så finns det dock många utbildningar att välja på (med olika behörighetskrav). Det kan ju vara en bra idé att läsa programmering redan på gymnasiet så oavsett vilket program du väljer kan du kolla med skolan om programmering är något du kan välja till. Men det är inte säkert att du behöver läsa programmering för utbildningen du vill gå.

Programmeringsutbildningar finns inom högskola, yrkeshögskola och privat och man kan till och med vara självlärd programmerare. Men vill du gå högskola finns det kandidatprogram inom datakunskap på de flesta högskolor och universitet. Kolla gärna upp vad som finns och vilka behörighetskraven är på skolornas egna hemsidor. 

Lycka till med valet! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information