Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan jag byta gymnasieprogram?

07 jul 2021
FRÅGA
Hej,
Jag ska börja 1an på gymnasium efter sommaren men har ett problem. Jag blev antagen till sam-beteende men inser att jag begått ett enormt misstag då jag vill bli kirurg och gå natur-natur istället. Jag ångrar mig verkligen och vill inte behöva leva med det här misstaget. Därför undrar jag om det går att byta program. Snälla hjälp, jag är desperat.

Svar:

08 jul 2021

Hej,

Om du ångrar ditt gymnasieval redan innan skolan har börjat kan du kontakta din blivande gymnasieskolas studie- och yrkesvägledare under de första veckorna på gymnasiet.

Till och med september brukar gymnasieskolorna vara öppna för att låta gymnasieeleverna byta gymnasieprogram inom gymnasieskolan eller till en annan skola. Det är under september månad som reservantaning pågår och gymnasieskolorna får reda på vilka lediga platser som finns efter gymnasievalet. 

Tyvärr så kan det vara svårt att hitta en skola med lediga platser som man kan byta till eftersom många skolor blir fulla. Men man får försöka kontakta så många skolor som möjligt och fråga. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information