Estetiska-, Samhällsvetenskaps- och Humanistiska programmet

21 sep 2011
FRÅGA
Hej, jag är 15 år och jag ska välja gymnasium nu till nästa höst. Jag är väldigt förvirrad. jag bor i en väldigt liten stad, och utbudet av gymnasium är ju inte så stort. Jag har ingen aning om vad jag vill jobba med i framtiden, men jag är väldigt intresserad av musik och har alltid varit. jag är inte outstanding på gitarr eller så utan jag älskar bara att spela och sitta med mina vänner och göra covers på våra favoritlåtar. Men sen är jag väldigt intresserad av SO och Engelska. Jag hade tänkt mej att gå nån sorts samhäll med inrikting estet av något slag. Men det finns ju inte där jag bor (kalmar län). Jag känner att jag skulle inte klara av gymnasiet om de bara va teori, jag behöver lite annat för att jag ska fungera. Så snälla hjälp mig ge mig tips och sånt, för jag är väldigt förvirrad och jag vet inte vad jag vill. jag älskar musik men är kanske för dålig för att gå ett sånt gymnasium och sen är jag ju faktiskt ganska smart, har hyffsade betyg (enligt mej själv) men andra säger att de är skit bra, så de skulle kännas som ett slöseri att bara gå estet när jag har så mycket annat att ge på nåt sätt. hjälp mig. !

Svar:

Hej!

Förvirrad är nog nästan alla när de ska välja gymnasieprogram och gymnasieskola. Men det är väldigt viktigt att välja något man tycker om och inte något som är "bra att läsa" eller om någon annan säger att det är bra. Du ska välja något som passar dig.

Om du är intresserad av Samhällsvetenskapsämnena och engelska är Samhällsvetenskapsprogrammet bra men som du sa finns inte Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning Musik eller estetik i Kalmar. Det som finns är Humanistiskaprogrammet eller det Estetiska programmet som skulle kunna passa dig.

Om du kan tänka dig att studera utanför Kalmar kan du gå in på Riksintag.se där du kan hitta städer där det finns möjlighet att bo vid gymnasieskolan.

Tänk också på att Estetiskaprogrammet, Humanistiska programmet och Samhällsprogrammet är alla högskoleförberedande program, så du har möjlighet att studera vidare efter alla programmen.

Det finns också en massa fördjupningskurser och andra val där du kanske kan ha chans till att läsa Musik. Det bästa är att du själv tar kontakt med de skolorna som har dessa program och pratar med studie- och yrkesvägledare på respektive skola.

Lycka till med ditt gymnasieval!

Med vänliga hälsningar,

Sanna Erlandsson på Gymnasium.se

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information