Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur kan jag jobba inom försvarsmakten?

24 apr 2021
FRÅGA
Hej! Jag skulle vilja jobba inom försvarsmakten men först måste jag gå gymnasiet, min fråga är vilken linje som passar bäst? Jag undrar även vad inom försvarsmakten jag passar till om jag vill vara fysiskt aktiv och gärna springer om kring i skogen osv.. tack på förhand!

Svar:

26 apr 2021

Hej,

Om man vill jobba inom det militära som soldat är det inte så viktigt vad man har läst på gymnasiet. Det viktiga är att du har en gymnasieexamen. För de flesta, om inte alla, verksamhetsområden inom armén genomför man psykiska, fysiska och medicinska tester på olika nivåer beroende på vilken verksamhet det handlar om. Så du kan tänka på att förbereda dig under gymnasietiden genom att träna, antingen i eller utanför skolan. Du kan till exempel välja till extra idrott.

I Försvarsmakten kan du jobba som soldat, sjöman, officer, specialistofficer, reservofficer eller civilt. För att jobba som soldat eller sjöman börjar du med att göra en grundutbildning med värnplikt. Läs på lite på Försvarsmaktens webbplats, där finns mycket information om alla olika befattningar. Du kan ta kontakt med dem om du har frågor om de olika befattningarna och vad som skulle kunna passa dig. 

Vänligen/ Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information