Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Kan man gå gymnasiet med F i matte?

19 apr 2021
FRÅGA
Hejsan! Lite tidig men måste fråga ändå, jag går i 8:an just nu och har ett stort F i matte. Jag har hört från lärare och andra att jag MÅSTE ha minst ett E i matte för att vara behörig till gymnasiet stämmer detta? Hört från andra att dem har haft F i matte men ändå kommit in och sluppit introduktions delen.. Och om jag vill gå på fordon och transport linjen hur viktigt är just matte? Självklart måste jag ha godkänt men hur mycket matte är det på sådant program?

Svar:

20 apr 2021

Hej,

Ja, det stämmer att man ska ha ett godkänt betyg i matte för gymnasiet. För att ha gymnasiebehörighet till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och i minst fem andra ämnen från grundskolan. För gymnasiebehörighet till ett högskoleförberedande program krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst nio andra ämnen från grundskolan. Därför är det viktigt att du pratar med matteläraren och får veta vad som krävs för att du ska kunna bli godkänd i matte. 

Om det är så att du inte skulle bli godkänd så finns det Introduktionsprogrammen där man kan läsa upp sin gymnasiebehörighet. Många gånger kan man också börja på det program man vill gå samtidigt som man läser in de kurser man behöver. Prata med Studie-och yrkesvägledaren om de olika Introduktionsprogrammen så du får veta mer om det. Här kan ni också läsa lite mer om Introduktionsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/introduktionsprogrammet#moreAboutSearch.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information